Dincolo de nostalgiile cuvintelor, inima mea

DINCOLO DE NOSTALGIILE CUVINTELOR, INIMA MEA…

Mă așez dincolo de ,,Nostalgiile cuvintelor”, ca în fața unui tablou, pentru a-i putea pătrunde sensurile văluririlor, ale tușelor, ale planurilor suprapuse de o tehnică aproape pointilistă.
Din puncte de culoare se creează imagini fulgurante ale unui univers rememorat prin filtrele de clar-obscur ale sufletului.
,,Curmeziș” taie și lumina ,,aerul din cameră”, nu cade, nu luminează deplin, nu se prefiră mângâietor, ci taie ca o sabie respirarea, delimitând spațiile celor doi protagoniști.
,,Sala de așteptare” exprimă cel mai acut această rupere a echilibrului celor doi, metaforizând durerea însingurării, ,,umbra ochilor” devenind conul de umbră în care i se schimbă culorile sufletului celei care iubește primind ,,în rate”, în porții, dragostea.
Îndepărtarea se resimte acut, el și ea sunt acum ,,la ani lumină distanță”, ceea ce aici capătă concretețe, parcă, într-o iconomie a cerurilor interioare, care o percep altfel.
Metafora balerinei care dansează dintr-o învârtire a cheiței are o mare forță de sugestie, ea întruchipând automatismul unei gestici ce ține de rutina existențială, de o diseminare a ei într-un spațiu sufocant, restrictiv.
Mintea și sufletul nu pot înțelege repetitivul dureros, în cercul numit ,,viață”, care își refuză parcă virtuțile implicite în ideea de sferă, de cerc, de perfect.
Iată că armonia a fost perturbată, iar factorul perturbator nu poartă un nume sau un chip în acest clar-obscur generator de ambiguități și confuzii.
Starea iubitei o certifică, neliniștea ei o simțim profund, așa cum simțim bariera epidermică a ,,iubirii” care, vlăguită, pierită, nu poate accede la alte zone, interioare.
,,Iubirea nu trece mai departe de piele”, iar nevoia irepresibilă de a ascunde frustrarea ei se convertește logoreic, mască a emoției de nezăgăzuit, a unei ultime sforțări de a nega evidența, ,,golul” lăuntric.
Comparația sângelui care pulsează ca ,,o iluzie scoasă la mezat”spune totul despre automistificarea celei care conștientizează, dar nu are puterea să-și recunoască total automistificarea.
Se regăsește doar în certitudinea ,,pumnului de lut însăilat cu lacrimi și cuvinte”, vulnerabilizat prin iubirea acum neîmpărtășită, iar prezentul devine o carcasă împovărătoare, colivie fără cântec.
Finalul poeziei aduce imaginea contemplativă a femeii care privește cu detașare bruscă, pe cel care îi fusese întregul univers, doar întrebându-se retoric, stins, dacă ofranda sufletului său a fost primită și înțeleasă vreodată de el, cel plecat, ,,trecătorul”, acum.
O confesiune lirică de mare profunzime și expresivitate, un tablou pe care l-am privit și înțeles, cu înrourarea sufletului, deplin.
Cu lacrimă.

Iliana Cătănescu


Nostalgiile cuvintelor (45)
de Gabriela Mimi Boroianu
30.06.2017
*)
te-așezasei acolo unde lumina
tăia curmeziș aerul din cameră
porția mea o primeam în rate
ca și dragostea de altfel
m-am întins la umbra ochilor tăi
ca într-o sală de așteptare
atât de aproape și totuși
la ani lumină distanță
*
degete imaginare invârt cheița
cutia muzicala cântă
balerina dansează
nu voi înțelege niciodată
acest mecanism numit viață
cum nu voi înțelege vântul
ce se leagănă-n frunze
*
iubirea ta nu trece
mai departe de piele
vorbesc mult și repede
să umplu golul
ce se cască între noi
să nu ai timp să privești
mai departe de zâmbetul
ce-mi ornează buzele
*
sângele încă pulsează
ca o iluzie scoasă la mezat
și nu știu unde sunt
în acest pumn de lut
însăilat cu lacrimi și cuvinte
prezentul mă strânge
din ce în ce mai tare
de nu mai încap în palmele lui
*
și te privesc ca pe un trecător
prin sufletul meu
întrebându-mă dacă ți-am fost
gazdă bună

2 gânduri despre &8222;Dincolo de nostalgiile cuvintelor, inima mea&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s