Semnal editorial

La Editura MAN din Drobeta-Turnu Severin, a apărut numărul 1 al Revistei de cultură ,,CALIGRAF”, serie nouă.

Vă redăm, mai jos, o parte din editorialul semnat de Costel Avrămescu, directorul revistei:


,,Între toate bucuriile românului, dintru începuturi, se pare că aceea a scrisului a fost și continuă să fie una dintre cele mai inofensive, în pofida uneidomestice și frumoase agresivități din anumite zone și din anumite perioade de timp.

Începând cu ultimul deceniu al secolului al XVIII-lea (1790, primul ziar tipărit la noi „Couriere de Moldavie” – în limba franceză) și până azi, istoria literaturii române este ombilical legată de existența ziarelor, gazetelor și revistelor, care au propulsat-o, în permanență, înainte, cultura scrisă fiind, poate, cea mai importantă modalitate de conservare a identității unei națiuni. În fapt, România modernă, „ca existență (…) culturală, s-a născut, în bună măsură, în atmosfera revistelor ei literare” (Vulpescu, Ionuț,Revistele literare, o prioritate strategică, editorial în revista Cultura, 2014, 02, 27).

În ultimii ani, mai ales, după 2010, revistele de cultură de la noi au început să aibă serioase probleme. Calitatea lor a scăzut dramatic. În aceste condiții, nu-mi pot reprima o întrebare: unde este efervescența revistelor din anii ꞌ90 sau diversitatea celor din anii 2000.

Pe aceste coordonate de deziderate și ambiții spirituale, o mână inimoasă de creatori, acoperind o paletă bogată de vârste și preocupări de frumoasă diversitate, a depășit pudoarea de a scoate în lume ceea ce cuibăresc în propriul suflet. Consecință absolut firească a (re)întoarcerii revelatoare a unei părți însemnate a acestor frumoși nebuni ai acestor legendare meleaguri de introspecție și reverie, s-a (re)aprins chemarea de a relua editarea revistei, „CALIGRAF”.

Ea a fost înființată la inițiativa scriitorului Romulus Cojocaru (1934-2007) și a funcționat, sub conducerea sa, în calitate de director, în perioada 2001-2007, iar, în perioada 2007-2011, sub administrarea doamnei Iustina Cojocaru, soția sa. În baza Adresei din 20 aprilie 2002 a Centrului Național de Numerotare Standardizată, a primit numerele standard internaționale (ISSN) 1582-5183, iar, în baza Deciziei nr. 15 din 25 ianuarie 2002, i s-a acordat egida Uniunii Scriitorilor din România. Ca mai toate revistele de cultură, reduse la o nemeritată marginalizare, după 2011, a fost la rându-i victimă a tranziției din mass-media românească.

În pofida unor realități tot mai contaminate și atomizate de civilizația blogurilor sau a rețelelor de socializare, noi, cei care reluăm apariția acesteia, credem cu tărie în ideea de revistă de cultură.

Convinși fiind că beneficiul acesteia nu este de natură financiară, materială, ci, primordial, de ordin spiritual, în accepțiunea noastră, această întreprindere culturală presupune nu doar mentalitate creativ-intelectuală și solidaritate de grup, ci, mai cu seamă, implicare sufletească în dezbaterea de idei.

Personal, agreez ideea că această revistă trebuie să adune, într-o comuniune diversificată, oameni inteligenți, pasionali, sensibili, îndrăgostiți de cultură și creație, sub toate formele lor existențiale. Să fie un forum al gândirii neîncorsetate de rigori sau convenții, plecând de la acest vis mai consistent, această „iluzie (…) foarte persistentă” (Albert Einstein) – realitatea – și/sau textele crude, vii, pure, cu tematică actuală, imaginativă sau memorialistică. Cultivând simțul estetic al cititorului, să constiuie o oază spirituală, intelectuală, oferindu-i clipe de meditație, provocându-l la dezbateri, cu ceilalți sau cu sine însuși.

În paginile revistei, se vor (re)găsi, sub semnăturile unor colaboratori de excepție, profesioniști din țară și din spațiul european, contribuții de critică și pagini inedite de istorie literară, publicistică și corespondență literară, proză și poezie, eseu și teatru, cronică de carte și recenzii, arte etc.

O regulă de la care nicicând nu ne vom abate va fi neimplicarea politică. Subliniez: nu vom aborda chestiuni de politică; toate dezbaterile vor fi de natură culturală.

Ne propunem să păstrăm, pentru vremuri presupuse mai bune, patrimoniul scris al acestui colț de plai românesc, și nu numai, să stocăm concepțiile despre lume și viață ale actualelor generații de scriitori, gânditori în cuvinte, talentați și devotați, care contribuie la dezvoltarea culturii române.

Suntem deschiși la o colaborare valoroasă, vom fi gazde ospitaliere pentru toți cei care au chemare în ale scrisului, culorii sau formelor. Oferta noastră vizează toate generațiile de creatori. Aceștia vor avea posibilitatea de a-și prezenta, modela sau defini modalitățile de poziționare în raport cu trendurile momentului, să-și exerseze limbajul critic, să intre în contact cu gândirea confraților cu preocupări similare. De asemenea, alt obiectiv îl constituie descoperirea talentelor de toate vârstele, formarea și promovarea condeielor pentru a perpetua frumusețea și subtilitățile graiului românesc.

Periodicitatea și numărul colilor vor fi date de cantitatea și, mai ales, de calitatea materialelor ce se impun a fi publicate și, evident, de asigurarea suportului financiar. Ne dorim ca revista să se impună în conștiința publică prin valoare și ținută.

Vă așteptăm cu mult drag în numerele revistei!”

Acesta este un frumos cadou oferit tuturor iubitorilor de cultură în această zi plină de semnificații duhovnicești: sărbătoarea Inălțării Domnului.

Adresăm calde și sincere mulțumiri colectivul de redacție al revistei și colaboratorilor care care au contribuit la înălțarea acestui proiect!


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s